P-PILLER

DEN FØRSTE KONSULTATION
Den første konsultation når du ønsker at opstarte p-piller, samt kontrol og fornyelse af recepter vil være hos vores jordemoder, Lena.

Allerførst vil vi som regel tale med dig om generel prævention og hvilke behov og ønsker du har. Det kan f. eks være, om du har en fast kæreste, og I synes, det er besværligt at bruge kondom. Sammen med os finder du frem til den prævention, som er bedst for dig.

Der er en lille risiko for at udvikle blodpropper især de første 6-12 måneder, du tager p-piller. Risikoen gøres mindre ved at vælge en 2. generations p-pille, ved at sikre at dit blodtryk er normalt, og hvis du ikke har arvet en større risiko for blodpropper. Det vil sige, at der ikke i din nærmeste familie har været tilfælde med blodpropper hos personer under 50 år.

Du vil derfor få målt dit blodtryk og blive stillet en række generelle helbredsmæssige spørgsmål. Det er normalt ikke nødvendigt at få foretaget en gynækologisk undersøgelse, medmindre du har gener fra underlivet eller mistanke om kønssygdomme.
 

NÅR DU HAR FÅET DIN RECEPT
Vi vil herefter udskrive en recept på en pakke af de valgte p-piller og vejlede dig i, hvordan de bruges. P-pillerne køber du på apoteket. Der er altid til 3 måneders forbrug i en pakning.

Er du over 35 år skal du en gang årligt komme til p-pillekontrol i klinikken, du vil få målt dit blodtryk og I vil tale om, hvordan du har det, drøfte om recepten skal fornyes eller om du tilrådes anden form for prævention.

Er du under 35 år skal du komme til p-pillekontrol hvert andet år. Du vil igen få målt dit blodtryk og I vil tale om, hvordan du har det. Hvis alt er i orden, får du fornyet din recept til 12 måender. Det vil sige 4 pakninger. 

Det er en god idé altid at sikre, at du har en ny pakke p-piller liggende klar, når den gamle slipper op. Derfor er det en god huskeregel altid at bestille tid til den årlige kontrol, når du har fået udleveret den sidste p-pille pakke på recepten på apoteket.